AKP üst düzey IŞİD'liyi vermedi

AKP üst düzey IŞİD'liyi vermedi

AKP hükümeti, IŞİD’in üst düzey yöneticisi olduğu suçlamasıyla tutuklanan Avustralya vatandaşı Neil Prakash'ın iade talebini reddetti.

Kilis'te iki yıl önce Suriye'den Türkiye'ye kaçak yollarla geçmeye çalışırken yakalanan ve IŞİD üst düzey yöneticisi olduğu suçlamasıyla tutuklanan Avustralya vatandaşı Neil Prakash'ın Avustralya'ya iade talebi reddedildi.

Kilis Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen iade davasının karar duruşmasına Prakash, tutuklu bulunduğu Gaziantep H Tipi Cezaevi'nden SEGBİS sistemiyle katıldı. Mahkemede Avustralya'nın iade talebinin sorulması üzerine sanık Prakash, "Yukarıda Allah her şeyi görüyor, siz benim hakkımda hüküm veremezsiniz. Allah hüküm verir. Ben suçsuzum" ifadelerini kullandı.

Melbourne doğumlu Neil Prakash'ın Avustralya'da ve ABD'de planlanan bazı saldırılarla bağlantılı olduğu ortaya çıkmış ve IŞİD'in videolarında ve dergilerinde görülmüştü.

ÜLKEDEKİ SALDIRILARLA SUÇLANIYOR

Avustralya, Prakash'ın IŞİD'e Avustralyalı kadın, erkek ve çocuk militan kazandırmakla görevli olduğunu belirtiyor.

Geçen yıl mahkemede Avustralya'daki saldırı planlarından sorumlu olup olmadığı sorulduğunda Prakash, "Ben de dahildim, ama yüzde 100 sorumlu değilim" yanıtını vermişti.

Prakash, IŞİD propagandası yapmaya zorlandığını ve 'örgütün gerçek yüzünü gördüğü için kaçtığını' iddia etmişti.

AVUSTRALYA’DAN AÇIKLAMA

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, yazılı bir açıklama yaparak iade talebinin reddedilmesinden hayal kırıklığı duyduğunu söyledi. Kararın temyiz sürecinin değerlendirilmesi için Türkiye’deki yetkililerle iletişimde olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Mahkemede, Prakash'ın avukatı müvekkilinin uluslararası hukuk sözleşmelerine ve mevzuata göre tutuklama süresinin dolduğunu belirtip şartlar oluşmadığı gerekçesiyle iade talebinin reddedilmesini, tahliyesine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti önce sanığın tahliyesine ve iade talebinin reddine karar verdi. Daha sonra Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan dava açılan Prakash yeniden hâkim karşısına çıktı ve savcı tutuklanmasını talep etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre mahkeme heyeti sanığın tutuklanmasına hükmederek, dosyadaki eksiklerin tamamlanması için duruşmayı Eylül ayına erteledi.

‘MÜSLÜMAN BİR ÜLKEYE İADE EDİN’

Prakash daha önceki duruşmalarda Avustralya'ya iade edilmek istemediğini, eğer bir ülkeye iade edilecekse, bunun Müslüman bir ülke olmasını istediğini söylemişti.

Avustralya hükümeti, ABD istihbaratına dayanarak 2016'da Prakash'ın Musul'da hava saldırısında öldürüldüğünü duyurmuştu. Daha sonra ise Prakash'ın Türkiye'de gözaltında olduğu ortaya çıktı.