ABD’nin Türkiye iddiasına Rusya’dan yanıt

ABD’nin Türkiye iddiasına Rusya’dan yanıt

ABD’nin Rusya’nın Türkiye'yi kendi saflarına çekmek istediği yönündeki açıklamalarına Moskova'dan yanıt gecikmedi.

Foto: Arşiv

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’dan, ABD’nin NATO daimi temsilcisi Kay Bailey Hutchinson’un Rusya’nın Türkiye’yi kendi tarafına çekmek istediği yönündeki açıklamasına yanıt geldi.

Duma’nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıtkin, Russia Today’e (RT) verdiği demeçte Rusya’nın tüm ülkelerin çıkarlarını dikkate alarak kendi istekleri doğrultusunda çeşitli ülkelerle işbirliği yaptığını, bunun yanında Moskova’nın ‘herhangi birilerinin ittifaklarını bozmaya’ ve birilerini zorlama yoluyla kendi tarafına çekmeye çalışmadığını vurguladı.

Şvıtkin, “ABD’nin ülkemize yönelik gerilimi tırmandırma eylemleri ve kendi müttefikleriyle eşit olmayan etkileşim kurma girişimleri, NATO üyesi ülkeleri hem Rusya’ya ve uluslararası ortama, hem de Amerikalılarla karşılıklı ilişkilere daha farklı gözle bakmak zorunda bırakıyor” diye konuştu. Washington’un ortaklarını, Rus muadillerine göre daha geride olan silahları satın almaya zorladığını ve ABD savunma sanayiine lobicilik ettiğini söyleyen Şvıtkin, bu tür eylemlerin ABD’nin müttefiklerini tedirgin ettiğini kaydetti.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin NATO daimi temsilcisi Kay Bailey Hutchinson, Rusya’yı Türkiye’yi ve diğer NATO müttefiklerini kendi tarafına çekmeye çalışarak ‘tarihteki en güçlü ittifak’ diye nitelediği NATO’yu istikrarsızlaştırmakla suçlamıştı.