ABD ordusuna sızan ünlü hacker ölü bulundu

ABD ordusuna sızan ünlü hacker ölü bulundu

ABD ordusunun gizli bilgilerini ele geçiren hacker Adrian Lamo, ölü bulundu.

ABD ordusunun gizli bilgilerini ele geçiren hacker Adrian Lamo, evinde ölü olarak bulundu. 37 yaşındaki Lamo'nun ölüm nedeni hakkında bir bilgi verilmedi.

Lamo, ABD ordusunun Afganistan ve Irak'taki savaş suçlarını da içeren 750 bin belgeyi WikiLeaks'e sızdıran arkadaşı Chelsea Manning'i FBI'a ihbar etmesiyle de tanınıyordu. Lamo bu sebeple bazı kesimlerde 'dünyanın en nefret edilen sanal korsanı' lakabıyla da anılıyordu.

2000’lerin başlarında New York Times, Microsoft ve Yahoo gibi sistemlere sızmasıyla adını duyuran hacker, sanal alemde tanıştığı Manning'ten, gizli askeri bilgileri WikiLeaks'e sızdıran kişi olduğunu öğrenmişti.

ASSANGE: FBI'IN KADROLU MUHBİRİ

Lamo'nun ölümü babası tarafından sosyal medya aracılığıyla duyuruldu. Babası, Lamo'nun ölümü hakkında "Parlak bir zihin, şefkatli bir ruh aramızdan gitti" dedi.

WikiLeaks kurucusu Julian Assange ise Twitter'da Lamo'nun "FBI'ın kadrolu muhbiri, sahte gazeteci ve adi dolandırıcı" olduğuna dair paylaşımda bulundu. Assange, Lamo için "En temel insanlık onuruna ihanet etti" diye yazdı.

Lamo 2011'de The Guardian gazetesine verdiği demeçte, Manning'i ihbar etmenin kendi kararı olmadığını, bu kararın kendisine dayatıldığını savunmuştu.

Yakalanmasının ardından 35 yıl hapis cezasına çarptırılan Manning ise, daha sonra dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından kısmen affedilerek Mayıs 2017'de serbest kaldı.