A Haber yine yalan söyledi: Datça'da suç CHP'de dedi, suçlu Çevre Bakanlığı çıktı

A Haber yine yalan söyledi: Datça'da suç CHP'de dedi, suçlu Çevre Bakanlığı çıktı

Yandaş A Haber, Datça'da bulunan Kargı Deresi yatağı boyunca biriken çöp yığınlarının temizlenmemesinde suçlunun CHP olduğunu iddia ederken; bölgedeki tek yetkilinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğu ortaya çıktı.

İleri Haber

Yandaş A Haber, Özel Çevre Koruma Alanı olması sebebiyle yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olduğu Datça'daki Kargı Deresi yatağı boyunca biriken çöp yığınlarının temizlenmemesinde suçlunun CHP olduğunu iddia etti.

Yüzlerce metre boyunca, binlerce ton çöpün biriktiği Kargı Deresi yatağındaki çöplere ilişkin A Haber'in yaptığı yalan haberin ardından konuya ilişkin İleri Haber'e konuşan gazeteci Sedat Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yıllardır Datça'daki molozların döküleceği bir yer belirlemediğini söyledi.

Datça Belediyesi’nin defalarca yaptığı başvuruların yanıtsız kaldığını aktaran Kaya, başvuruların yanıtsız kalmasına gerekçe olarak ise Datça'nın Özel Çevre Koruma Alanı’nda olmasının gösterildiğini ifade etti.

ÇÖPLER DENETİM OLMAYINCA DOĞAYA ATILIYOR

Kaya, Datça’ya en yakın moloz dökme yerinin Marmaris’te olması sebebiyle inşaatçıların o maliyetin altına girmek istemediğini ifade ederken, denetleyen kimsenin olmaması nedeniyle ise inşaatçıların hafriyat yığınlarını doğanın, ormanın içine atıp kaçtığını ekledi.

DATÇA BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA: ONAMA YETKİSİ BAKANLIKTA

CHP'li Datça Belediyesi, Datça'daki hafriyat atık ve moloz yönetimine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada hafriyat döküm sahasını imar planlarında onama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait olduğu vurgulanırken, hafriyat döküm sahası belirlenmesi için ilgili kurumlara yapılan başvuruların da yanıtsız kaldığına dikkat çekildi.

Datça Belediyesi tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Datça ilçesinin tamamı 'Özel Çevre Koruma Bölgesi'dir.
Bu noktadan hareketle hafriyat atık ve yönetimini 2014 yılından sonra 6360 sayılı yasa ile Muğla Büyükşehir Belediyesi yapmakla yükümlüdür.
Ancak hafriyat döküm sahasını imar planlarında onama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na aittir. Muğla Büyükşehir Belediyesi yukarıda belirtilen yasal yükümlülüğü gereği 2014 yılından itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşlarına “hafriyat döküm sahası” belirlenmesi için birçok kez yazılar yazmış ve fiili olarak bu yazışmaları takip etmiştir. Maalesef bugüne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ve diğer kamu kurum/kuruluşlarından herhangi bir olumlu cevap alınamamıştır. 
Bütün bu süreç dikkatle gözlemlenmekte olup sivil toplum örgütlerinin katılımı ile beraber konunun bütününe çözümsel bir yaklaşım önümüzdeki süreçte oluşturulacaktır."

CHP'Lİ GİRGİN'DEN MECLİS'E SORU ÖNERGESİ

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise Meclis'e, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle konuya ilişkin bir soru önergesi sundu. Datça'daki durumun aktarıldığı soru önergesinde Murat Kurum'a şu sorular yöneltildi:

1- Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bir an önce hayata geçirilerek hizmete açılması planlanan fakat bürokratik nedenlerden ötürü bir türlü başlayamayan projeler dolaylı yollardan engellenmekte midir?

2- Bu engellemeler siyasi midir?

3- Bakanlığınızın bölge için önemli bu projeler ile ilgili herhangi bir görüş ve önerisi bulunmakta mıdır?

4- Bakanlığınız tarafından bu sorunun çözümü için bir çalışma yapılmakta mıdır?

DAHA FAZLA