8 paket bebek mamasına 3 yıl, 10 ay hapis!

8 paket bebek mamasına 3 yıl, 10 ay hapis!

Çocuk istismarcıları ve tacizciler çıkarıldıkları mahkemelerce serbest bırakılırken, çeşitli davalarda verilen fahiş cezalar dikkat çekiyor.

Diyarbakır'da maddi durumu olmayan arkadaşının bir yaşındaki bebeği için 8 paket mama çalan E.A.’ya 3 yıl 10 ay 25 gün hapis cezası verildi. 

Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi’ndeki 'Carrefoursa' isimli markette, 17 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleşen olayda, markete giden 25 yaşındaki E.A. bebek reyonundan 4 paket Aptamil türü çocuk mamasını çantasına koyarak götürdü.

Olaydan 4 gün sonra tekrar markete gelen E.A. 4 paket daha çocuk maması aldı. Market görevlilerinin şüphesi üzerine işyerinin güvenlik kamerası kayıtları üzerinde yapılan incelemede mamaların çalındığı tespit edilirken, durum polise bildirdi. 

Market yetkilisinin şikayetçi olduğu E.A., 18 Temmuz’da gözaltına alındı. E.A. polisteki ifadesinde, toplam değeri 550 TL olan 8 paket mamayı maddi durumu düşük olan arkadaşının bir yaşındaki bebeği için aldığını söyledi. 19 Temmuz’da mahkemeye çıkarılan E.A., tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

İDDİANAMEDE 10 YIL İSTENDİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, E.A. hakkında hazırlanan iddianamede, "Herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle hırsızlık" suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istedi. İddianamede, E.A’nın üzerine atılı suçu işlediği konusunda kamu davasının açılmasını gerektirecek yeterli delil bulunduğu sonucuna varıldığı kaydedildi. 

‘ARKADAŞIMIN BEBEĞİ İÇİN ALDIM’

Diyarbakır 14. Asliye Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması için, 25  Eylül 2017'de hakim karşısına çıkan E.A. savunmasında, "Ben arkadaşım Azat'ın 1 yaşındaki bebeği için söz konusu mamaları aldığımı kabul ediyorum. Arkadaşımın maddi durumu iyi değildi. Ben mamaların numaralarını bilmediğimden dolayı hepsinden aldım. Ben bir hafta arayla aynı işyerine 2 defa girdim. İlk girişimde 4 tane mama aldım. İkinci girişimde de yine 4 mama aldım. Müştekinin zararını karşılamak isterim. Olay nedeniyle çok pişmanım, tahliye mi talep ediyorum" dedi. 

[ih2]

Davada müşteki olarak ifade veren market müdürü ise sanık E.A'dan şikayetçi olmadığını söyledi. "Yaklaşık 4 gün arayla aynı kişinin marketimize gelip 4 tane mama aldığını yine kamera kayıtlarında gördük ve sanıktan şikayetçi olduk. Şikayetçi değilim toplam zararım 550 TL'dir” diyen market müdürü, “Zararın karşılanmasını isterim. Davaya katılma talebim yoktur" şeklinde ifade verdi.  

CEZA DÜŞÜRÜLDÜ 

İlk duruşmada kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanık E.A'nın üzerine atılı "Zincirleme şeklinde bina içinde muhafaza altına alınan eşya hakkında hırsızlık" suçunu işlediğinin sabit olduğuna karar verdi. Mahkeme, sanığı toplam 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Ceza, sanığın zararı mahkeme hüküm vermeden önce gidermesi ve hapis cezasının sanık üzerindeki olumlu etkilerine takdirini indirim sebebi yapılarak 3 yıl 10 ay 25 güne indirildi. Mahkeme, sanığın daha önce benzer suçtan dolayı kesinleşen hapis cezasının bulunmasını gerekçesiyle hapis cezasını ertelemedi.  

[ih3]

‘CEZA VERİLMEME’ HÜKMÜ UYGULANMADI 

Mahkeme, cezanın gerekçeli kararını şöyle açıkladı:

"Sanık her ne kadar mahkemedeki savunmasında arkadaşı Azat'ın 1 yaşındaki bebeği için söz konusu mamaları aldığını, arkadaşının maddi durumunun iyi olmadığını ifade etmiş ise de, TCK 145. Maddesi uygulanma ihtimali tartışıldığında, sanığın aynı iş yerine iki defa girmesi, mamaların numarasını bilmemesi nedeniyle  hepsinden alması, alınmış olan mamaların suç tarihindeki değerinin yaklaşık  550 TL olması dikkate alındığında, malın değerinin herkese göre gerçekten az olmadığı, sanığın birden fazla farklı mamalarda mama olarak kastını özgülememiş olması nedenleri ile sanığa verilen cezada TCK’nın 145. maddesinin uygulanmasına yer olmadığı kanaatine varılmıştır" (MA)

DAHA FAZLA