8 Mart'ta gözaltına alınan İran'lı kadınlar serbest

8 Mart'ta gözaltına alınan İran'lı kadınlar serbest

8 Mart'ta İran'da Çalışma Bakanlığı önünde yapılan eylemde gözaltına alınan kadınlar serbest bırakıldı.

İranlı kadınların özgürlük, adalet ve eşitlik talebiyle 8 Mart’ta Tahran’ın merkezinde bulunan Çalışma Bakanlığı önünde yapmayı planladıkları eylem daha başlamadan polis tarafından engellendi. Bu eylem, 11 yıl aradan sonra 8 Mart Kadınlar Günü’nü sokaklara taşımanın ilk girişimiydi.

Eylem, 8 Mart’ta İran’daki ekonomik adaletsizliği ve ayrımcı yasaları protesto etmeyi amaçlıyordu. Güvenlik güçlerinin saldırısı sonucunda aralarında destek için katılan bazı erkeklerin de bulunduğu 80’den fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aileleri tüm gece ve ertesi gün Vozara gözaltı merkezi önünde kaldılar.

Bazı tutuklular yavaş yavaş kefaletle serbest bırakılırken aralarında bulunan 14 kadın ve 5 erkek ya Qarchak hapishanesine (kadınlar için) ya da Fashapouyeh hapishanesine (erkekler için) sevk edilmişlerdi. Cezaevlerindeki koşulların iyi olmadığı ve tutukluların kişisel hijyen ürünlerine erişimi olmadığı ve tıbbi yardımların reddedildiği bildirilmişti.

Dün (12 Mart) akşam saatlerinde 5 gün tutuklu kaldıktan sonra kadın tutukluların tümü kefaletle serbest bırakıldı ve hapishane önünde bekleyen aile üyeleri ve arkadaşlarları tarafından karşılandılar. Hep beraber “Soroode Barabari” (Eşitlik Marşı) marşını söylediler. Erkek tutuklular ise hala hapishanede tutuklu bulunuyorlar. Mahkemenin 14 Mart Çarşamba günü erkek tutukluların dosyalarını gözden geçireceği bildirildi.

Sendika'nın haberine göre tutuklulukları devam eden erkeklerin isimleri: Ali Salem, Peyman Chehrazi, Mehrdad Ghazi, Javad Abbasi Tavallali, Ali Afsoungar

'ŞEHİRLERİ ŞEHİRLERİMİZ HALİNE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ SOKAKLARDA KALABİLMELİYİZ'

8 Mart eylemcileri, “Cinsiyet ayrımcılığına hayır”, “Kadınlar için eşit ücret” ve “Özgürlük, eşitlik ve cinsiyet adaleti” gibi sloganların yazılı olduğu dövizler taşıyorlardı.  21 talep içeren bir bildiri yayınlayan kadınlar, bu bildiride cinsiyet ayrımcılığının, cinsiyete göre öğrenci kabul edilmesinin, eğitim ve iş yerlerinde cinsiyet ayrımının, zorunlu başörtünün ve protestoculara karşı her türlü şiddetin sonlandırılması yanı sıra aile içi şiddete karşı yasa koyulması gibi talepler yer alıyor.

İranlı kadınlar 8 Mart bildirisinde “Bütün yılın bu tek gününde biz, bu ülkenin kadınları, şehirleri şehirlerimiz haline dönüştürebilmeliyiz, sokaklarda kalabilmeliyiz ve gün sonunda, kemiklerimiz kırılmadan evlerimize dönebilmeliyiz” demişti.

DAHA FAZLA