24 Ağustos notları: Ülkenin değil Erdoğan'ın çıkarları, yurtseverlik değil cihatseverlik

24 Ağustos notları: Ülkenin değil Erdoğan'ın çıkarları, yurtseverlik değil cihatseverlik

'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz. Bugün Fırat Kalkanı ya da bizim deyimimizle "ÖSO'yu Cerablus'a yerleştirme" harekatını ele alacağız. 

'Bugün ne oldu?' köşemizde her gün Editör yorumuyla günün öne çıkan başlıklarını hatırlatıyoruz. Bugün Fırat Kalkanı ya da bizim deyimimizle "ÖSO'yu Cerablus'a yerleştirme" harekatını ele alacağız. 

Türkiye bu sabaha Cerablus operasyonuyla uyandı. Birkaç gündür "geliyorum" diyen operasyon, nihayet bu sabah 04.00 sularında başladı ve akşam saatlerinde Erdoğan'ın deyişiyle Cerablus'un ÖSO hakimiyetine geçmesiyle hedefine büyük oranda ulaştı.

STRATEJİK DEĞİL PSİKOLOJİK OPERASYON

Arkasına Türk tanklarını, üstlerine Türk ve uluslararası koalisyon jetlerini alan ÖSO'cu cihatçılar şimdi Suriye'de gerçekleştirilmesi olası yeni operasyonlar için Erdoğan'ın talimatını bekliyorlar. 

İleri Haber'e konuşan Hüsnü Mahalli, daha sabah saatlerinde sade bir özet geçti.

Mahalli'ye göre, 
- Bu stratejik değil psikolojik değeri olan bir operasyondur. 
- Amaç, PYD'ye gözdağı vermektir. 
- "Kürt koridoru" söylemi şişirme bir söylemdir. 
- Asıl stratejik hedefler Halep ve Rakka'dır.
- Operasyondan Suriye ve Rusya'nın haberdar olmama olasılığı bulunmamaktadır. 
- Kürt güçlerinin Fırat'ın batısından (şu anda Menbiç'ten) çekilmesi için ABD'nin ikna edilmesi gerekir.

AKP OLMASA IŞİD OLMAZDI

Yine İleri Haber'e konuşan Hikmet Durgun, Türkiye'nin şu ana kadar izlediği politika IŞİD'in serpilip gelişmesine neden olduğunu, bundan sonra ise IŞİD'in Türkiye içinde eylemlerini artırmasının beklenebileceğini anlattı. 

Cerablus operasyonu ABD'nin iki numarası Joe Biden'ın ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Tükiye ziyaretiyle aynı güne denk geldi(!). Her iki isim de Cerablus operasyonunu desteklediklerini açıkladılar. 

TAM BİR EMPERYALİST!

Biden'ın mesajları çok merak ediliyordu. Darbenin "internet oyunu olup olmadığını anlayamadık, tepki vermekte geç kaldık" dedi. "Gülen'i verebiliriz ama vermeyebiliriz de..." dedi. "PYD Fırat'ın Batı'sına geçerse çok kızarız, desteklemeyiz" dedi. Nihayet, Mahalli'nin, Kürt koridoru söylemini şişirme bulmasını haklı çıkaracak şekilde, bölgede çözümsüzlüğün devamını çözüm olarak sunan ve aynı anda pek çok ata oynayan bir emperyalist devlet nasıl konuşması gerekirse öyle konuştu. 

Zaten IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun bilgi ve desteğiyle gerçekleştirilen harekata pek çok Batılı ülkeden destek açıklaması yaptı. Suriye devleti resmi düzeyde sert bir açıklamada bulundu. Suriye Dışişleri Bakanlığı, "Tankların sınırı geçmesi egemenliğimizin ihlalidir. Suriye'deki terörist organizasyonlarla savaş, Suriye hükümeti ile koordinasyon dahilinde olmalıdır. IŞİD'i kovup yerine diğer terörist örgütlerin yerleştirilmesi kabul edilemez. Türk tanklarının topraklarımıza girişini kınıyoruz" dedi. 
Rusya ise "operasyonun uzun sürmesinden endişeliyiz" diyerek temkinli davrandı.

"Fırat Kalkanı" harekatına Erdoğan ve çevresi dışında, MHP lideri Devlet Bahçeli ve Metin Feyzioğlu ve "ulusalcı" olduğu iddia edilen bir azınlık çok sevindi. 

ÜLKE ÇIKARI YOK ERDOĞAN'IN ÇIKARI VAR!

Sabah saatlerinde başlayan operasyona ilişkin temel kimi yorumlarımızı sıralayarak yazıyı bitirelim.

1. AKP Türkiyesi IŞİD'in, IŞİD'ciliğin ağababasıdır; IŞİD'i, IŞİD'ciliği bitirmek gibi bir niyet yoktur. AKP IŞİD, IŞİD AKP'dir. 

2. Cihatçılık emperyalistler ve AKP için bölgede vazgeçilmez bir unsurdur. İsim olarak IŞİD biter, MIŞİD gelir... ABD ve AKP IŞİD'cilikte değilse, MIŞİD'cilikte birleşir. 

3. ABD'nin AKP'yle hasım olduğu, bölgede AKP'nin hamlelerine izin verilmeyeceği tezlerinin yalan olduğu bir kez daha görülmüştür. Türkiye Cerablus'a ABD onayı ve desteğiyle girmiş, ÖSO'cuları hep birlikte bölgeye yerleştirmişlerdir. 

4. Türkiye'nin Suriye politikasının barışçı olmayacağı açıktır. ÖSO'cu cihatçılar barış için değil Suriye'nin geleceğine ipotek koyma niyetiyle büyütülmüştür. Bugün de bu katiller Cerablus'a yerleştirilmiştir. 

5. Kürt koridoru söylemi giderek Erdoğan diktasını meşrulaştırmanın ve sınır ötesi işgalci planların bir enstrümanı olarak kullanılmaktadır.

6. Türkiye'nin cihatçılarla ortak bir çıkarı bulunmamaktadır. Kürtlerle savaşmak Türkiye'nin çıkarları diye pazarlanamaz. Bu ülke emekçilerinin Suriye'nin geleceğini ipotek altına almak gibi bir çıkarı olamaz. Türkiye, emperyalistlerle ve cihatçılıkla ilişkisini keserse, Kürt sorununu da, güvenlik sorununu da, laiklik sorununu da çözer.

7. Bugün Cerablus operasyonuna destek vermek Türkiye'nin değil bölge gericiliğinin başı olan Erdoğan'ın çıkarlarını savunmak anlamına gelmektedir. Cihatseverliklerini yurtseverlik olarak kakalayanlar ülkenin gerçek yurtseverlerine er ya da geç hesap verecektir.